Dr. Franscesc Riera i Rifà. Metge internista.
Unitat d’Hipertensió del Gabinet d’Especialitats Mèdiques Associades GEMA S.L.
La prevenció i el maneig dels malalts hipertensos són un repte per els sistemes de salut pública de tot el món. La Hipertensió Arterial (HTA) és un dels factors de risc més importants de la morbimortalitat cardiovascular, i són les malalties cardiovasculars la primera causa de mortalitat en el conjunt de la població general, també a Catalunya.
Segons l’evidència científica dels estudis realitzats, la HTA és un factor de risc cardiovascular que condiciona un problema de salut pública rellevant i és un dels motius de consulta més freqüents en Atenció Primària, generant un nivell d’assistència sanitària notable i un cost sanitari molt important.
També es dóna la circumstància, que els malalts amb HTA s’associen més freqüentment a altres riscos cardiovasculars com per exemple el sobrepès, sedentarisme, abandonament de la dieta mediterrània, excés d’alcohol…entre altres, el que fa que augmenti el risc global cardiovascular.
El risc de desenvolupar HTA al llarg de la vida és molt elevat i per això s’han desenvolupat estratègies de salut pública que engloben un ventall ampli de control. La seva presència pot esser previnguda o detectada precoçment.
Sabem que la HTA és una de les causes de major morbimortalitat i discapacitat en el món, que afecta aproximadament un 40% de les persones adultes dels països desenvolupats i és per si mateixa una de les patologies amb major prevalença.
A Espanya la HTA afecta a un 35% de la població adulta i a més d’un 60% de la població de més de 60 anys, considerant que estan afectades uns 10 milions de persones adultes.
La HTA és causa de complicacions de tipus cardiovascular, renal i cerebral, relacionant-se amb 40.000 de morts l’any en persones de més de 50 anys en tot el territori nacional.
Malgrat tot i coneixent la prevalença d’aquesta patologia, només un 55% dels hipertensos de la població espanyola estan en tractament i d’aquests només el 15% estan controlats.
Estudis realitzats en Atenció Primària mostren que les xifres de control en aquest àmbit són quelcom superiors (33-36%) però clarament insuficients.
Per tots aquests motius, tots els esforços estan dirigits a potenciar la prevenció, augmentar la detecció i millorar les xifres de control de la HTA.
Els professionals de la salut, tenim molta feina a fer i cal realitzar un esforç important en l’atenció de la població amb HTA, intentant detecció i diagnòstic precoç, utilitzant recursos tant en la consulta com fora d’ella com pot ser l’AMPA i la MAPA, dues eines bàsiques i fonamentals per a aquest objectiu, sense oblidar l’educació dels pacients, la modificació de l’estil de vida i l’adherència al tractament farmacològic.
Un espai on compartim novetats sobre GEMA Centres Mèdics, esdeveniments i noticies d’actualitat.
Al desembre de 1998, va aconseguir els estàndards de qualitat del Servei Català de la Salut i posteriorment va obtenir la certificació de qualitat ISO per a la realització de les diferents proves diagnòstiques que es duen a terme al centre i que va actualitzant repetidament sent en l’actualitat la certificació ISO 9001:2015 la que es troba vigent.
Faci servir aquest formulari per fer el pagament del pressupost que li hem fet arribar:
Digue'ns què és el que estàs buscant i contactarem amb tu el més aviat possible.